Balogh Sails Designs

avontuurlijk varen!
Kano-onder-zeil dat is echt een avontuur. Een zeilkajak, en dan meestal een vouwkajak, is redelijk bekend, zeker voor de wat oudere kanovaarder maar een open-kano met een zeiltuig is niet iets dat bekendheid heeft. De zeiluitrusting die wij aanbevelen is er eentje die gemakkelijk te monteren is en ook weer gemakkelijk in het zakje verdwijnt. Je kan hem dus meenemen in de kano op een wijze dat hij niet in de weg zit en als het uitkomt, als de wind opsteekt, en als er ook ruimte is in de vorm van een meer en meer ruimte dan wordt de kano een zeilboot. Bij tegen wind, gewoon alles opbergen en weer gaan peddelen, van twee werelden dus het beste.

zeilkano

BSD heeft verschillende zeil uitrustingen. De eenvoudigste is bedoeld om vooral met rugwind te varen en dan ook met een redelijke marge. Dit is de twinsail, een zeil dat aan twee kanten van de mast uitstaat. Hiervoor heb je alleen een mast nodig. Dan het echte zeil, het Batwingsail. Dit lijkt op een zeil van een normale moderne zeilboot. Het is een zeil dat het midden is tussen een gewoon zeil en een surfboard zeil. Bij deze uitrusting hoort een zijzwaard en een roer waardoor de kano echt een klein zeilbootje wordt. Er zijn verschillende maten van zeil en dat heeft te maken met het lef van de zeiler zelf. Wil je alleen op de bodem blijven zitten of ga je ook buitenboord hangen zou je kunnen zeggen. Of vaar je alleen bij windkracht 3 en 4 of ga je ook los bij windkracht 5 en 6. Kortom er is heel wat mogelijk. Enige zeilkennis is prettig maat je kan het ook gaande weg leren mits je de veiligheid in het oog houd door het bijvoorbeeld te ontdekken als het water een redelijke temperatuur heeft.

Wat zo leuk is, is dat het niet uitmaakt wat voor kano je vaart want het kan in en met ieder model kano. Het is wel zo het de zeilsets zijn gemaakt voor kano’s met een stevige rand dus niet voor kano’s met een polyester rand met veel breedte. Onze Wenonah kano’s zij er uitermate geschikt voor maar ook de Mad River Canoe vind een zeiltje fantastisch. Kom het maar eens uitproberen bij ons testcentrum. Wel even van te voren reserveren.

Meer informatie op: baloghsaildesigns